Što je godina

Iako zvuči jednostavno, definirati godinu zapravo i nije lako.
Godina je vrijeme potrebno da planet (sada ćemo govoriti o Zemlji) napravi jednu punu orbitu oko zvijezde (u naše slučaju Sunce).
No, kako ćemo utvrditi da se to dogodilo, ako je orbita elipsa, koja nema “očiti” početak i/ili kraj?

Siderička godina ophodno je vrijeme Zemlje oko Sunca mjereno kao vrijeme potrebno da se Sunce ponovno nalazi na istom relativnom položaju prema udaljenim zvijezdama. To vrijeme iznosi oko 365 d 6 h 9 min 10 s.

Sinodička godina vrijeme je između dva izlaska Sunca u proljetnoj točki. Dakle, vrijeme izmjene svih godišnjih doba. No, zbog precesije Zemljine osi to vrijeme ne odgovara sideričkoj godini te iznosi oko 365 d 5 h 48 min 46 s. Dakle, oko 20 minuta kraće od sideričke.
Ta razlika zamijećena je još u drevnoj Grčkoj (Hiparh).

Spomenimo malo i dana. Sideralni dan je vrijeme potrebno da se Zemlja okrene za jedan puni okret oko svoje osi. To je oko 23 sata i 56 minuta (lakše upamtiti: 4 min manje od 24 h).
No, dan (d) kao mjerna jedinica SI sustava iznosi 86 400 sekundi, dakle točno 24 sata.

Kalendar je pokušaj da se godina prikaže na sustavan način te se kroz dulji vremenski period osigura da prosječno trajanje godine odgovara sinodičkoj godini. Kako to nije jednostavan zadatak, kalendar predstavlja jedno od civilizacijskih dostignuća.

Ovime Vam želimo sretnu i uspješnu 2024. godinu (po Gregorijanskom kalendaru).

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)